Balanceren tussen intensiteit en gevoeligheid als high sensation seeker

Een van de grootste uitdagingen van de High Sensation Seeker (HSS) is het continu aftasten naar de balans tussen intensiteit en gevoeligheid. Te weinig intensiteit, avontuur en afwisseling zorgt voor onderprikkeling, terwijl een teveel hiervan zorgt voor overprikkeling. De HSS hebben namelijk te maken met tegenstrijdige eigenschappen: een diepe gevoeligheid voor prikkels en een intense behoefte aan nieuwe en enerverende ervaringen. Als je HSS bent, heb je beide nodig. Ook al ben je gevoelig voor prikkels, je zoekt ze ook graag op. Oftewel met één voet op het gas om niet verveeld te raken en met één voet op de rem om ook niet uitgeput te raken van alle indrukken en prikkels.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit, ook wel aangeduid als HSP (Highly Sensitive Person), is een persoonlijkheidskenmerk dat is beschreven door psycholoog Elaine Aron. HSP’s zijn gevoeliger voor externe prikkels, zoals licht, geluid en emoties van anderen. Ze verwerken informatie diepgaander en hebben meer tijd nodig om te herstellen na intense situaties. Deze gevoeligheid kan zowel een zegen als een uitdaging zijn, afhankelijk van hoe goed je er mee om kunt gaan.

Wat is High Sensation Seeking (HSS)?

Mensen met HSS hebben een sterke drang naar opwinding en nieuwe ervaringen. Ze zijn bereid risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen. HSS wordt vaak geassocieerd met avontuurlijk gedrag en de zoektocht naar intense sensaties.

De unieke combinatie van HSP en HSS

Hoogsensitieve high sensation seekers hebben beide kanten in zich. Ze ervaren de diepe emoties en gevoeligheden van hoogsensitiviteit, maar ze verlangen ook naar opwinding en nieuwe ervaringen zoals high sensation seekers dat doen. Dit kan resulteren in een complexe innerlijke wereld waarin ze voortdurend balanceren tussen het omarmen van intense prikkels en het vermijden van overstimulatie.

Kenmerken van de hoogsensitieve high sensation seeker

  1. Diepgaande emoties. Je bent je bewust van je eigen emoties en die van anderen. Je kunt diepgaande empathie en begrip ervaren en tonen.
  2. Opwinding zoeken. Je hebt een natuurlijke neiging om nieuwe ervaringen en avonturen op te zoeken, zelfs als dat gepaard gaat met een zekere mate van risico.
  3. Door je gevoeligheid voor prikkels van buitenaf kun je snel overprikkeld raken met vermoeidheid en stress als gevolg.
  4. Je hebt een rijke verbeelding en een creatieve geest waardoor je in staat bent om innovatieve oplossingen voor problemen en uitdagingen te bedenken.
  5. Snel verveeld. Je hebt echt afwisseling en uitdagingen nodig. Als je teveel met je voet op de rem leeft en jezelf uitdagingen en avonturen ontzegt, is de kans op onderprikkeling groot. En onderprikkeling is net zo onprettig en belastend voor je gemoedstoestand als overprikkeling.

Tips voor de hoogsensitieve high sensation seeker

Voor hoogsensitieve high sensation seekers is het essentieel om continu de juiste balans te vinden tussen je gevoeligheid en je behoefte aan avontuur en uitdagingen. Dit kun je doen om in balans te blijven:

  1. Prioriteer elke week weer genoeg tijd voor jezelf om te herstellen na alle intense ervaringen en ontdek wat voor jou voldoende hersteltijd is om te ontprikkelen en voldoende energie te hebben en houden. Maak een planning in je agenda met voldoende rustmomenten, plan niet alles achter elkaar.
  2. Grenzen stellen. Een open deur, maar wel iets waar veel HSP’ers en HSS’ers moeite mee hebben. Als je gevoelig bent, ben je namelijk geneigd om meer bezig te zijn met de ander en wat die nodig heeft. En dan is de kans groot dat je te vaak ja zegt of teveel voor anderen doet, waardoor je jezelf uitput.
  3. Slaap & ontspanning. Zorg voor voldoende slaap, zodat je beter bestand bent tegen prikkels en emoties. Leer eventueel mindfulness en meditatietechnieken om je te helpen in het hier en nu te blijven en je emoties beter te beheersen. De kans is groot dat je veel in je hoofd zit, veel nadenkt, veel analyseert, dus is het ook heel belangrijk om bewust tijd te nemen om uit je hoofd te gaan en te ontspannen van al die ideeën, plannen en gedachten die door je hoofd razen. Ook voldoende bewegen en de natuur opzoeken helpen hierbij.
  4. Zoek passende uitdagingen. Ontdek je eigen gebruiksaanwijzing hierin. Welke avontuurlijke activiteiten en ervaringen geven je energie en overweldigen je niet teveel? Hoe beter je dit weet, hoe meer je daar ook weer je agenda op aan kunt passen. Doseren is het toverwoord. Welke dosis avontuur werkt voor jou zodat je zoveel mogelijk wegblijft bij overprikkeling én onderprikkeling.
  5. Accepteer jezelf en zoek hier eventueel steun bij. Alles begint met accepteren wie je bent. Je hebt een unieke combinatie van eigenschappen die ook echt wat uitdagingen mee brengt en van je vraagt om continu te balanceren, zodat je je goed blijft voelen. Praat met vrienden, familie, gelijkgestemden en eventueel een expert die je kunnen helpen om jezelf zoveel mogelijk te waarderen en om hier optimaal mee om te gaan.

Met bewustzijn, zelfzorg en de juiste aanpak kun je echt een rijk en vervullend leven leiden waarin plek is voor je gevoeligheid en voor je verlangens en behoefte aan avontuur.

Wil je nog meer weten over deze eigenschap? Lees dan ook mijn andere blog: voordelen en uitdagingen van HSS.

Als je wilt testen of je HSS bent, doe dan de gratis online test.

Wil je meer weten over hoe jij de balans kunt bewaren en hoe je optimaal kunt genieten en profiteren van jouw HSS eigenschappen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Ik help je graag bij het structureel terugvinden van jouw balans. Zodat je weer rust, energie en zelfvertrouwen voelt. En je weer kunt genieten van de mooie kanten van deze eigenschap.

Je bent heel welkom om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen: https://josienhannema.nl/afspraak-maken/

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl