De voordelen en uitdagingen van hoogsensitieve, ondernemende high sensation seekers

Als je niet alleen een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSS) bent, maar ook een ondernemer, dan heb je door deze veelzijdige eigenschap zowel met allerlei voordelen als allerlei uitdagingen te maken. Ik neem je hier graag in mee, zodat jij ook je voordeel hiermee kunt doen als HSS-ondernemer.

Een van de kenmerken van de HSS is dat je waarschijnlijk te vaak de lat heel hoog legt en erg streng bent voor jezelf. Dat je erg gefocust kunt zijn op wat er allemaal nog veel beter kan en dat je daardoor afgeleid wordt van alles wat je allemaal goed doet.

Daarom wil ik beginnen met een opsomming van de voordelen van HSS. En ik verwacht dat je daarin waarschijnlijk veel zult herkennen.

De voordelen van High Sensation Seekers

 1. Bereidheid om risico’s te nemen. Als je HSS bent, ben je vaak bereid om risico’s te nemen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Omdat je niet bang bent om buiten je comfortzone te stappen, zorgt dit ervoor dat je persoonlijke en professionele groei kunt bereiken. En wat heel voordelig is, is dat je door je hooggevoeligheid geneigd bent om weloverwogen besluiten te nemen. De risico’s die je neemt, zijn dus wel goed doordacht. De ideale cocktail om succesvol te worden en blijven als ondernemer.
 2. Je hebt een rijke verbeelding en een creatieve geest. Je bent geneigd om out-of-the-box te denken en innovatieve oplossingen of ideeën te hebben.
 3. Je hebt een natuurlijke drang naar avontuur en opwinding. Dit zorgt voor diverse, enerverende levenservaringen. Je wilt groots en meeslepend leven en het ondernemerschap is nooit saai, dus dat matcht ook goed.
 4. Openheid voor nieuwe ervaringen. Je bent open-minded en nieuwsgierig, waardoor je het leuk vindt om nieuwe mensen, culturen, ideeën en activiteiten te verkennen en omarmen. Een ideale eigenschap in het ondernemerschap.
 5. Je bent als HSS vaak zelfstandig en onafhankelijk. Je hebt de neiging om autonoom te handelen en je eigen pad te volgen. Het is geen toeval dat een groot percentage van de HSS ondernemer is.
 6. Bereidheid om te leren. Je bent nieuwsgierig en leergierig. Je bent bereid om te leren van je ervaringen, zowel de positieve als de negatieve, wat er weer voor zorgt dat je groeit en je ontwikkelt. Niet alleen als persoon, maar ook als ondernemer.
 7. Energie en enthousiasme. Je kunt HSS vaak wel herkennen aan veel energie en een enthousiaste uitstraling, wat aanstekelijk kan zijn voor anderen om nieuwe ervaringen met hen te delen. Je gunfactor is daardoor groot.
 8. Ondernemerschap en zakelijk succes. Een aantal HSS kenmerken zorgen voor een groot voordeel in zakelijk succesvol zijn. Denk aan de bereidheid om risico’s te nemen, nieuwe zakelijke kansen te verkennen, dankzij creativiteit tot innovatieve, vooruitstrevende ideeën komen en graag zelfstandig en autonoom opereren.
 9. Betrokkenheid bij het leven. Je hebt de neiging om volledig betrokken te zijn bij het leven en te genieten van de opwinding en uitdagingen die het biedt.
 10. Interpersoonlijke vaardigheden. Je gevoeligheid zorgt ervoor dat je empathisch bent en zorgt voor waardevolle, sociale connecties. In het ondernemerschap gaat het vaak niet alleen om wat je kunt, maar ook wie je kent. Dus ook dit is een waardevolle eigenschap die je veel succes brengt.

Al met al een hoop voordelen waar je niet alleen prive, maar ook zakelijk de vruchten van kunt plukken. 

Daarnaast zijn er ook een aantal uitdagingen te noemen.

De uitdagingen van High Sensation Seekers

 1. Overweldiging. Als ondernemer komt er van alles op je af en heb je veel verschillende verantwoordelijkheden. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor stress. Omdat je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf kun je snel overweldigd raken door de constante stroom van prikkels en uitdagingen.
 2. Emotionele ups en downs. De kans is groot dat je intense emoties ervaart, niet alleen je eigen emoties maar ook de emoties van anderen kun je snel oppikken. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen die de besluitvorming en het vermogen om met tegenslagen om te gaan, kunnen beïnvloeden.
 3. Zelfzorg. Als je HSS bent, is het echt essentieel om genoeg tijd en rust te nemen voor herstel van alle prikkels die je ook graag opzoekt. Je kunt de neiging hebben om constant door te gaan zonder te pauzeren, wat op de lange termijn voor uitputting kan leiden.
 4. Perfectionisme. Als HSS ben je geneigd om de lat te vaak heel erg hoog te leggen. Het moet goed zijn en je streeft het hoogst haalbare na. Dit legt veel druk op jezelf en je kunt erg streng zijn voor jezelf waardoor je maar door blijft gaan. Ook als je moe of uitgeput bent. Ook hier komt het belang van zelfzorg weer naar voren. 64% van de HSS neemt niet genoeg rust en 69% van de HSS neemt te laat pauze. Rust nemen mag dus veel hoger op je prioriteitenlijst komen te staan.
 5. Snel verveeld. Je hebt echt afwisseling en uitdagingen nodig. Het is dus ook echt belangrijk om binnen je onderneming voldoende afwisseling te hebben en werk te doen vanuit passie en zingeving.

Wat je moet doen om het ervaren van de uitdagingen structureel te verminderen

Met bewustzijn, zelfzorg en de juiste aanpak kun je echt een rijk en vervullend leven leiden waarin plek is voor je gevoeligheid en voor je verlangens en behoefte aan avontuur.

Wil je nog meer weten over deze eigenschap en de 5 tips ontdekken hoe je er zo optimaal mogelijk mee om kunt gaan? Lees dan ook mijn andere blog: balanceren tussen intensiteit en gevoeligheid.

Als je wilt testen of je HSS bent, kun je ook de gratis online test doen.

Wil je meer weten over hoe jij kunt ondernemen vanuit passie en zingeving en hoe je optimaal kunt genieten en profiteren van jouw HSS eigenschappen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Ik help je graag bij het structureel terugvinden van jouw passie en missie. Zodat je weer plezier, energie en zelfvertrouwen voelt. En je weer volop kunt leven en ondernemen vanuit je hart.

Je bent heel welkom om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen: https://josienhannema.nl/afspraak-maken/

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl