Een deel van de hoogsensitieve vrouwen zijn ook hoogbegaafd. En meestal weten ze dat zelf niet eens, omdat hoogbegaafdheid grotendeels nog in de kinderschoenen staat. Er zijn veel volwassenen die hier niet bekend mee zijn, omdat het destijds op school niet zo bekend was en dus ook niet zo snel herkend werd. 

Maaaarrrr dat is natuurlijk wel een gemiste kans, want hoogbegaafdheid geeft heel veel waardevolle voordelen als je hier optimaal mee om kunt gaan. Zo kun je voorkomen dat je in veelvoorkomende valkuilen stapt. 

Als je hoogbegaafd bent is de kans groot dat je een uniek perspectief op de wereld hebt en een gedreven ondernemer bent. Maar net zoals Superman een telefooncel nodig heeft om zich om te kleden, heb je als hoogbegaafde vaak wat extra begeleiding nodig om te weten wat je superkrachten zijn. Zodat je die vervolgens ook optimaal kunt benutten.

Daarom deel ik in dit blog veelvoorkomende kenmerken hoe je hoogbegaafdheid kunt herkennen. Lees je met me mee?

Veelvoorkomende kenmerken van hoogbegaafdheid

1. Hoge nieuwsgierigheid en leergierigheid: als hoogbegaafde heb je vaak een intense interesse in verschillende onderwerpen en stel je voortdurend vragen om meer te weten te komen. Dwing jezelf niet om bij bepaalde onderwerpen te moeten blijven, maar gun jezelf deze uitgebreide nieuwsgierigheid.

2. Uitgebreid geheugen: je kunt je details, feiten en gebeurtenissen gemakkelijk herinneren.

3. Creatief denken: je hebt een rijke verbeeldingskracht en kunt originele en ongebruikelijke oplossingen bedenken voor problemen en situaties.

4. Hoge gevoeligheid en empathie: je bent vaak gevoeliger voor zowel je eigen emoties als die van anderen. Je kunt diep meevoelen met anderen en je hebt vaak een sterk gevoel van rechtvaardigheid.

5. Snelle leercurve, snel denken en verwerken: je kunt informatie snel opnemen en verwerken en nieuwe concepten en vaardigheden snel begrijpen en toepassen.

6. Kritisch denken: je stelt diepgaande vragen, bent kritisch over informatie en kunt complexe verbanden leggen tussen verschillende onderwerpen.

7. Ongebruikelijke interesses: je kunt je sterk aangetrokken voelen tot specifieke onderwerpen of activiteiten die niet zo voor de hand liggen.

8. Hoge intellectuele capaciteit: als hoogbegaafde heb je een buitengewoon hoge intellectuele capaciteit en ben je vaak in staat om complexe problemen op te lossen, snel te leren en diep te begrijpen.

9. Zelfstandigheid: je kunt onafhankelijk denken en je hebt soms een sterke behoefte aan autonomie in leren en werken. Het is dus ook niet gek dat veel hoogbegaafden ondernemer zijn.

10. Perfectionisme: je streeft naar perfectie en hebt hoge verwachtingen van jezelf en anderen. Je legt de lat niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen erg hoog.

11. Diepe interesse in complexe vraagstukken: je hebt een passie voor complexe onderwerpen en je voelt je uitgedaagd door diepzinnige vraagstukken. Ook filosoferen kan zomaar een hobby van je zijn.

12. Grote woordenschat en taalvaardigheid: je hebt waarschijnlijk een uitgebreide woordenschat en bent bedreven in taalgebruik.

Uiteraard zijn er nog een hele hoop andere kenmerken te benoemen en hoef je je ook niet in alle kenmerken te herkennen. Ik deel dit met je, omdat ik inmiddels weet hoe waardevol het is als je jezelf goed kent. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je uit jezelf kunt halen en hoe makkelijker je leven wordt.

Als hoogbegaafde beschik je over allerlei waardevolle capaciteiten waarmee je de wereld een stukje mooier kunt maken. Dus omarm je sterke punten, lach om je uitdagingen en vind de balans hier tussen. 

Zet je superkrachten aan het werk en maak van jezelf én van je onderneming een groots succes!

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl