Als het over hoogsensitiviteit gaat, wordt er vaak ingegaan op de lasten en de nadelen die je dan kunt ervaren. Gelukkig heeft hoogsensitiviteit ook voordelen. En om juist meer focus te leggen op de positieve kant, wil ik een aantal talenten met je delen. Want welke talenten horen er bij hoogsensitiviteit?

Misschien zijn de talenten die je hebt omdat je hoogsensitief bent voor jou zo gewoon, dat je je niet beseft dat dit wel degelijk talenten zijn. Daarom heb ik dit blog geschreven. Om je bewust te maken dat dit talenten zijn, die voor jou als heel gewoon kunnen voelen, maar wel degelijk een meerwaarde bieden. Voor jezelf én voor anderen.

Esther Bergsma, expert op het gebied van hoogsensitiviteit en auteur van het boek ‘Het Hoogsensitieve Brein’, heeft 10 talenten van hoogsensitiviteit beschreven in haar boek. Hieronder beschrijf ik 6 van deze 10 talenten.

1. subtiel waar kunnen nemen, oog voor detail

Gedetailleerd waarnemen heeft natuurlijk enorme voordelen. Niet alleen voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor je werkgever. Doordat je hier goed in bent, merk je bijvoorbeeld foutjes eerder op.

Ook kun je daardoor verder kijken dan ‘hoe het altijd gaat’ en kun je met je oog voor detail de kwaliteit van bepaalde dingen en je werk verbeteren. En je ziet niet alleen meer details, je voelt ook sneller dingen aan, zoals bijvoorbeeld de sfeer.

Als hoogsensitief persoon (hsp’er) merk je al in een vroeg stadium een ongezonde of giftige sfeer op. Het voordeel daarvan is dat hoe eerder daarop geanticipeerd wordt, hoe beter het is. Om te voorkomen dat medewerkers onder druk komen te staan en het bedrijfsresultaat daar uiteindelijk ook onder komt te lijden.

2. intens kunnen genieten van kleine dingen

Als je hoogsensitief bent, ervaar je prikkels zoals geluid, licht en sfeer vaak intenser. Dat kan tot overprikkeling leiden en dat wordt natuurlijk niet als prettig of als voordeel ervaren.

Toch is er ook een positieve kant aan het intenser ervaren van prikkels, want je bent dus ook ontvankelijker voor positieve emoties, waardoor je enorm kunt genieten van deze ‘gewone’ dingen.

En dat kan echt van alles zijn, zoals een lekkere kop thee, zien hoe leuk je kinderen samen spelen en lief zijn voor elkaar tot het luisteren naar muziek die je mooi vindt en die je een enorme blije boost geeft.

Maar bijvoorbeeld ook het zien van intense kleuren, zoals een heldere blauwe lucht of felgekleurde bloemen. En wat dacht je van lekker eten als je heel goed kunt proeven? Dat kan ook echt een genietmoment zijn!

Het voordeel van dit intens kunnen genieten is ook dat je je energie relatief eenvoudig aan kan vullen.

3. het grote geheel zien

Het voordeel van het totale plaatje zien is dat je goed in staat bent om verbanden te zien die door anderen soms over het hoofd worden gezien. En als je het grote plaatje en de gevolgen goed kunt overzien, kun je voorkomen dat er onnodige fouten gemaakt worden.

Dat kan dus op zowel de korte als de lange termijn een hoop tijd en energie besparen. Het nadeel is dan misschien dat je meer bedenktijd nodig hebt om op een situatie te reageren, maar de fouten die je daarmee voorkomt zullen juist tijdswinst opleveren.

4. weloverwogen beslissingen nemen

Tegenwoordig gaat de voorkeur vaak uit naar het nemen van snelle beslissingen en ligt de focus veel minder op het nemen van weloverwogen beslissingen en hier ook bedenktijd voor te mogen nemen.

Terwijl er juist uit onderzoek is gebleken dat mensen die zorgvuldiger nadenken en doorzetten, ook als het moeilijk is, veel beter presteren.

Als je hoogsensitief bent, kun je goed alle voor- en nadelen in kaart brengen en de risico’s signaleren. Je kijkt niet alleen naar wat er nu is, maar ook naar wat er kan gebeuren.

Tip: heb je een leidinggevende of collega’s die je vragen om iets op te lossen of iets te beslissen en wordt er van jou verwacht om dit zo snel mogelijk te doen?

Vraag dan eens wat hun voorkeur heeft: een snel antwoord of een doordacht antwoord…? Dat zorgt ervoor dat je leidinggevende of collega hier zelf ook een bewuste keuze in kan maken en uiteindelijk is iedereen meestal gebaat bij een weloverwogen antwoord.

5. creatief, out-of-the-box denkvermogen

Je kunt out-of-the-box denken en houdt geen rekening met wat er al is, waardoor je beperkende factoren loslaat. Je bent in staat om buiten de gebaande paden te denken en los van de ‘vaste’ procedures naar een probleem te kijken.

Ook kun je de complexiteit ervan zien, onder andere doordat je gedetailleerd waarneemt en die waarnemingen combineert met nieuwe informatie. Dat zorgt ervoor dat je tot vernieuwende inzichten kunt komen, omdat je je niet laat afleiden door hoe het nu is.

6. sterke focus op zelfreflectie en -verbetering

Als hsp’er vraag je je keer op keer af of je het goed gedaan hebt en wat er nog beter kon. Doordat je een sterke zelfreflectie hebt, geeft je dit de mogelijkheid om jezelf iedere keer weer te verbeteren en je zo steeds verder te ontwikkelen.

Je bent steeds weer gefocust op kansen en mogelijkheden om het nog beter te doen en te blijven verbeteren. 

Ben je benieuwd naar alle 10 de talenten die Esther in haar boek heeft beschreven? En zou je wel meer willen weten over het hoogsensitieve brein? Bestel dan haar boek: https://hoogsensitief.nl/bestel/.

Het staat tjokvol met waardevolle informatie die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kun je haar eigen ervaringen lezen die waarschijnlijk heel herkenbaar zullen zijn!

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl