Als je gevoelig bent, ben je extra gevoelig voor allerlei prikkels en emoties. Je voelt emoties dieper dan de gemiddelde persoon, dingen raken je meer en daarbij pik je soms ook nog emoties van andere personen op. Dat kan mentaal en ook fysiek een hogere tol eisen.

Jouw gevoeligheid hiervoor hoeft niet alleen nadelig te zijn, maar kan ook in je voordeel werken. Je voelt ‘negatieve’ emoties weliswaar heviger en sneller, maar de positieve emoties ook. Blijdschap, geluk, dankbaarheid, schoonheid, je ervaart het allemaal net wat intenser.

Het is belangrijk om je emoties serieus te nemen, ze niet te bagatelliseren, onder het tapijt te willen schuiven of jezelf stiekem een aansteller te vinden. Je bent precies goed zoals je bent en je emoties mogen er zijn. Het is belangrijk ze aandacht te geven en te doorvoelen, doe je dat niet, dan stapelen ze zich op en barst een keer de bom. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat sommige negatieve emoties wellicht niet nodig zijn of in ieder geval niet in de hevigheid waarin je ze nu ervaart.

Maar hoe ga je dan het beste met die negatieve emoties om, die je soms enorm diep kunnen raken?

Je kunt emoties ervaren naar aanleiding van een droevige of vervelende gebeurtenis, zoals verdriet en boosheid. Het is dan vooral goed om ruimte te geven aan je emoties. Om niet compleet overspoeld te worden door je emoties, wat vaak een valkuil is als je gevoelig bent, kan het wel fijn zijn om je emoties in te kaderen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf een tijd en plek afspreken wanneer je je emoties volledig toelaat, zodat je ook in staat bent om het op andere momenten even los te laten.

Ook kun je een negatieve emotie ervaren die niet van jezelf blijkt te zijn. Als je sensitief bent kun je makkelijk emoties van anderen oppikken, soms zonder dat je het zelf doorhebt. Belangrijk is dan om na te gaan wat de emotie veroorzaakte. Als je dat niet kunt achterhalen, dan is de kans groot dat het een emotie van iemand anders is.

En je kunt een negatieve emotie hebben aan de hand van een negatieve gedachte die meestal niet op waarheid berust maar voortkomt uit negatieve patronen die in je onbewuste liggen opgeslagen. Dat zijn de emoties waar ik met de 4 stappen in deze blog voornamelijk op doel. Het zijn emoties die voortkomen uit bijvoorbeeld schuldgevoel, schaamte, een gevoel van tekort schieten, faalangst, onzekerheid en jaloezie.

Je emoties zijn het resultaat van je gedachten. Je gedachten zijn weer het resultaat van de (vaak belemmerende) overtuigingen die liggen opgeslagen in je onbewuste en die veelal voortkomen uit ervaringen in je jeugd.

Wanneer jij dus heftige negatieve emoties ervaart, dan komt dat door die belemmerende overtuigingen die daar liggen opgeslagen. Het is een vicieuze cirkel; jouw negatieve gedachten versterken jouw negatieve overtuigingen die liggen opgeslagen in jouw onbewuste en jouw negatieve overtuigingen voeden jouw gedachten en vervolgens jouw emoties, waardoor je steeds weer opnieuw die negatieve emoties kunt ervaren.

1. Bewustwording

De eerste belangrijke stap is dus om je bewust te worden van jouw gedachten. Elke keer dat je een negatieve gedachte opmerkt, buig deze dan om naar een positieve gedachte. Probeer dit juist ook te doen wanneer je in je negatieve emotie zit. Probeer je vervolgens bewust te worden van de emotie en vraag jezelf af:

  • Is het een emotie naar aanleiding van een gebeurtenis?
  • Of is het een opeenstapeling van opgekropte emoties?
  • Of is het een emotie die ik van iemand anders heb overgenomen?

2. Ademhaling

Ademhalen kan een heel groot verschil maken in hoe je je voelt. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen blinde paniek en innerlijke kalmte. Haal dus eerst 3x diep en langzaam adem, in door je neus en uit door je mond, wanneer je een heftige emotie ervaart.

3. Onderzoeken

Trek je terug en zoek een plekje op waar je even alleen kunt zijn. Onderzoek de emotie die je voelt. Een hele goede methode om hiervoor te gebruiken is de methode van Byron Katie (google en je vindt uitgebreide uitleg) waarbij je 4 vragen stelt om je stressvolle of negatieve gedachten makkelijker los te kunnen laten.

De 4 vragen zijn:

1) Is deze gedachte waar?
2) Kan ik 100% zeker weten dat deze gedachte waar is?
3) Hoe reageer ik als ik deze gedachte inderdaad geloof? Hoe VOEL ik mij als ik deze gedachte geloof?
4) Hoe zou ik mij voelen zonder deze gedachte?

Nadat je jezelf deze vragen hebt gesteld, is het vaak veel makkelijker om de negatieve of stressvolle gedachte los te laten en voor een gedachte te kiezen die je een beter gevoel geeft.

Loslaten

Kun je iets aan de situatie doen die de emotie veroorzaakte? Als het antwoord ja is, doe dat dan zo snel mogelijk (bijvoorbeeld door het in te plannen zodra het kan). Als het antwoord nee is, laat het dan los. Hoe moeilijk ook, maar het heeft dan geen zin om er verder over na te denken en nog meer van streek te raken.

Vind je het moeilijk om het los te laten, heb je verdriet of ben je aan het rouwen, dan kan het helpen een uitlaatklep te zoeken zoals sporten, mediteren of erover te schrijven. Kies bijvoorbeeld een tijdstip waarop je, zo lang als nodig, elke dag 5, 10 of 20 minuten schrijft. Maak er een routine van. Het lucht op en stelt je in staat het de rest van de dag beter van je af te zetten, omdat je weet dat je je in je schrijftijd volledig op je probleem of verdriet kunt storten.

Met deze stappen heb je een goed begin gemaakt om het vooral op bewust niveau aan te pakken. Uiteindelijk is het zaak om het ook op onbewust niveau aan te pakken, omdat daar nog steeds de belemmerende overtuigingen liggen opgeslagen waar jouw gedachten en emoties uit voortkomen. Daarvoor heb je een aanpak nodig die zowel je bewuste als je onbewuste bereikt, om zo ook die belemmeringen diep in je onbewuste te kunnen veranderen in positieve overtuigingen. Dit is precies wat de unieke methodiek waarmee ik werk, Creatrix, doet.

Nieuwsgierig? Neem dan gerust contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over!

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl