Voel jij je vaak verantwoordelijk voor anderen? Op je werk, in je bedrijf, voor je medewerkers, je klanten en je volgers. Maar misschien ook wel thuis. Voor je familie en je vrienden. Je hebt het idee dat je overal verantwoordelijk voor bent. Nee zeggen vind je lastig. Je wilt anderen graag helpen en zo de wereld elke dag een stukje mooier maken. Je wilt graag de problemen van anderen oplossen. Kortom: je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is mooi: je wilt het beste voor iedereen en in elke situatie….. Maar welke tol vraagt dat van jou?

Steun en toeverlaat

Op werk wil je dat het goed komt met een bepaald project, dus trek je werkzaamheden naar je toe. Je wilt anderen niet teleurstellen. Wanneer iets niet lukt, achtervolgt het je en voel je je schuldig. Ook als het om zaken gaat waar je geen enkele invloed op hebt. Je bent super zorgzaam en hebt een geweldig goed inlevingsvermogen. Een luisterend oor hier, steun en toeverlaat daar. Ondanks dat je moe, gestrest of misschien wel uitgeput bent. Maar wie zorgt er voor jou?
Jij natuurlijk! Niemand anders kan dat voor je doen…..

Zet jezelf op de eerste plaats

Je wilt altijd het beste voor anderen, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Zorg net zo goed voor jezelf als dat je voor anderen doet. Daarvoor moet je een aantal uitdagingen aangaan, maar dat kun jij! Oververantwoordelijkheid is een doorgeslagen variant van verantwoordelijkheidsgevoel. Dit komt meestal voort uit ervaringen die met afwijzing te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld pesten, angst voor controleverlies en verlatingsangst door gebeurtenissen in je jeugd. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat ook uit angst voor kritiek, onzekerheid, faalangst, perfectionisme en een grote behoefte aan waardering.

Food for thought

Voor jezelf kiezen is misschien moeilijk, maar besef dat je daardoor ook anderen de kans geeft om zelf hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Vaak ontneem je de ander die mogelijkheid. Met goede bedoelingen natuurlijk. Je hebt moeite met het loslaten van de controle en tegelijkertijd vind je het lastig om je grenzen aan te geven.

Check, check, dubbelcheck

Vertrouw verantwoordelijkheden toe aan degenen bij wie ze horen. Hoe vind je een nieuwe goede weg en balans daarin? Stel jezelf deze vragen zodra een twijfelgeval zich voordoet:

  • Kan ik er iets aan doen?
  • Is het aan mij om er iets aan te doen?
  • Is het voor mij mogelijk om iets te doen? Heb ik de tijd en de mogelijkheid?
  • Is het nodig dat ik actie onderneem?

Is jouw antwoord op de meeste vragen ‘nee’? Dan is het niet jouw verantwoordelijkheid en moet je het loslaten. Is jouw antwoord op de meeste vragen ‘ja’? Kijk dan eens of je het anders kunt aanvliegen. Neem niet alles over. Laat ruimte over voor anderen, ondersteun waar nodig en laat de rest alsnog los. Vraag jezelf ook af wat het JOU kost als je steeds maar weer voor anderen zorgt en jezelf op de 2e plaats zet. En kies dan wat vaker voor jezelf ;-).

De oorzaak van je verantwoordelijkheidsgevoel

Onderzoek eens waar jouw verantwoordelijkheidsgevoel vandaan komt. Vind je het heel erg belangrijk om aardig gevonden te worden of gewaardeerd te worden? Ben je bang voor afwijzing en kritiek? Dan zou het kunnen dat er onder jouw verantwoordelijkheidsgevoel (onbewust) onzekerheid zit. Dat het vooral je onzekerheid is, die ervoor zorgt om het voor alles en iedereen op te willen lossen. Dat je vanuit je onzekerheid eigenlijk ‘nodig wilt zijn’ als een soort bevestiging van buitenaf, om je onzekerheid of je minderwaardige gevoel te sussen.

Pak de oorzaak aan

Als er zo’n soort oorzaak onder je verantwoordelijkheidsgevoel zit, zal het heel lastig zijn om dit los te laten en lukt dit je waarschijnlijk niet met bovenstaande oefening. Dan is het nodig om juist een oplossing te vinden voor je onzekerheid. Als je de oorzaak aanpakt met een structurele oplossing, heb je twee vliegen in één klap. Je kunt je onzekerheid flink verminderen én je voelt je vervolgens ook niet meer zo verantwoordelijk voor alles en iedereen. Je kunt veel makkelijker jezelf wat vaker op de eerste plaats zetten en je grenzen aangeven, zonder schuldgevoel.

Een structurele oplossing

Zou jij dit ook graag willen, maar weet je niet hoe? Dan vertel ik je daar graag meer over. Ik heb al meer dan 100 vrouwen geholpen om hun onzekerheid en minderwaardigheidsgevoel echt bij de kop te pakken, zodat die flink verminderd. Niet tijdelijk, maar blijvend. Dus als jij dat ook graag zou willen, plan dan een vrijblijvende kennismakingssessie bij mij in. Dan vertel ik je er alles over, zodat je kunt bekijken of dit iets is wat jij ook graag zou willen bereiken. Ik kijk er naar uit om je te helpen en te inspireren!

 

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl