Je hebt graag de touwtjes in handen. Je gaat door waar anderen allang gestopt zijn. Je hebt oog voor detail, bent altijd bezig en enorm toegewijd. Je wilt graag dat het hele plaatje klopt en zet altijd de puntjes op de i. Fouten probeer je te voorkomen en ‘goed is goed genoeg’ gaat er bij jou niet in. Dat voelt namelijk ongemakkelijk.

Kortom: je legt de lat hoog. Voor jezelf en voor je omgeving. De hoge eisen die je aan jezelf stelt, bezorgen je ook problemen. Je bent enorm kritisch en werkt super hard om alles op hoog niveau neer te zetten. Om alles zo goed mogelijk te doen en zoveel mogelijk waarde te leveren. Daardoor heb je het druk, zit je hoofd vol met alles wat je nog moet doen en is zowel je mentale als fysieke rust ver te zoeken. Herkenbaar?

Story of my life

Veel vrouwen hebben last van perfectionisme. Ook ik heb er jarenlang mee geworsteld. Zo zonde! We weten allemaal dat niets en niemand perfect is. Streven naar perfectie kan je flink in de weg zitten en is zinloos. Het kost bakken energie, tijd én negatieve emoties. Vaak ontlenen perfectionisten hun eigenwaarde aan wat ze bereiken in plaats van aan wie ze zijn. Onder perfectionisme kan namelijk heel goed de overtuiging liggen dat je niet goed genoeg bent. Daarom is feedback vaak pijnlijk. Het geeft je het gevoel dat je als persoon wordt afgewezen. En dat roept wellicht heftige emoties van vroeger bij je op.

Het kritische stemmetje in je hoofd

Uit onzekerheid stel je dus hoge eisen aan jezelf. Je neemt veel te veel hooi op je vork, omdat je altijd zoveel mogelijk waarde wilt bieden. Fouten maken betekent voor jou falen. Zo werkt je perfectionisme faalangst in de hand. Ook daar weet ik helaas alles van. Je zet alles op alles om aan je eigen strenge eisen te voldoen. Of je gaat uitdagingen uit de weg. Dan kun je het ook niet verprutsen. Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je bepaalde stappen niet durft te zetten. Het kan leiden tot frustraties, stress, angsten en zelfs een burn-out. Hoe het zich bij jou ook uit, vroeg of laat blokkeert je perfectionisme je.

Oefening om je perfectionisme los te laten

Perfectionisme komt voort uit bepaalde (hardnekkige) overtuigingen en gedachten. Je hoeft je gedachten niet te geloven. Laat perfectionistische gedachten aan je voorbij gaan en kies bewust voor andere, positieve en motiverende gedachten over jezelf. Ieder mens is uniek.

♥ Wat zijn jouw talenten, kwaliteiten en positieve en bijzondere eigenschappen?
♥ Wat heb je goed gedaan, welke successen heb je behaald? Hoe kwam dat?
♥ Wat zijn jouw grootste passies en drijfveren?

Neem de tijd om de antwoorden op te schrijven of in te spreken. Neem de antwoorden vervolgens een periode heel bewust in je op. Iedere dag weer. Lees of luister ze dagelijks terug. Sta ermee op en ga ermee naar bed. Zo heb je altijd positieve en motiverende gedachten over jezelf paraat als je ze nodig hebt. Als je dit lang genoeg doet, verander je je mindset en verleg je je focus op je talenten, mogelijkheden en kansen.

Wil je perfectionisme blijvend loslaten?

Als je perfectionisme blijvend wilt loslaten, is er vaak meer nodig dan alleen het doen van een oefening. Dus mocht je merken dat het doen van bovenstaande oefening je niet echt blijvend en structureel af helpt van perfectionisme, dan is dat niet zo gek. Perfectionisme komt namelijk meestal voort uit onzekerheid, je niet goed genoeg voelen of bang zijn om tekort te schieten.
En dus is het van belang om vooral aan de oorzaak te werken. Ik heb zelf ook jarenlang last gehad van perfectionisme en voor mij was de oplossing vooral om te werken aan mijn zelfbeeld en onzekerheid. Omdat dat de oorzaak was van mijn perfectionisme. En als perfectionisme alleen het gevolg is, is het dus beter om aan de oorzaak te werken.

Als je benieuwd bent wat bij jou de oorzaak is van je perfectionisme, dan kun je altijd een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen via mijn online agenda. Dan bespreken we samen hoe ik je een diepgaande en blijvende doorbraak kan bieden!

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl