Wist je dat slechts 1% tot 5% van wat we doen bewust is? En dat 95-99% van alles wat we doen onbewust is? Het onbewuste bepaalt voor 95-99% ons handelen en is de filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen. Als je dus je gevoel en je gedrag wilt veranderen, is het belangrijk om juist met het deel aan de slag te gaan die voor 95-99% impact heeft op wat je doet.

In de westerse samenleving ‘overschatten’ we vaak ons bewuste brein. We hechten veel waarde aan ratio en het rationeel analyseren en nemen van beslissingen. Terwijl juist het onbewuste enorm krachtig is en het meeste ‘aankan’. Je kunt het goed vergelijken door te kijken naar het aantal bits dat verwerkt kan worden. Het bewustzijn is in staat om maximaal 60 bits per seconde te verwerken, terwijl het onderbewuste maar liefst 11,2 miljoen bits per seconde kan verwerken. Om je een idee te geven van de orde van grootte van het aantal bits: één letter staat voor 5 bits. We kunnen onbewust dus zo’n 200.000 keer meer verwerken dan bewust.

Samengevat betekent dat, dat als we ons bewustzijn gebruiken, we slechts het puntje van de ijsberg gebruiken. Terwijl we een enorme intuïtie hebben en daar vaak veel te weinig mee doen of er niet op durven te vertrouwen.

Wat is het verschil tussen het bewuste en het onbewuste brein?

Het bewuste brein gebruiken we om logisch na te denken, te plannen, consequenties te overzien, te analyseren en beslissingen te overdenken. Het kan maar kleine hoeveelheden informatie verwerken.

Het onbewuste brein gebruiken we bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, als we emoties voelen, bij onze verbeelding, als we dromen, inspiratie hebben, bij onze herinneringen, onze gewoontes en hier zit ook al onze opgeslagen kennis, alle irrationele overtuigingen die we geleerd hebben en onze intuïtie. Ook stuurt het automatische processen aan zoals ademhalen, spijsverteren, hartslag etc. Vrouwen hebben ook een ander onbewust brein dan mannen. Een voorbeeld daarvan is dat bij vrouwen een kind in onze buik groeit zonder dat we daarover na moeten denken of bewust bezig moeten zijn met het ontwikkelen van de armpjes, beentjes of hersenen.

Het onbewuste is ook te herkennen aan onze automatische piloot. Doe je iets op de automatische piloot (zoals een bekende route rijden), dan doe je dat (grotendeels) met je onbewuste brein.

Hoe werkt het bewuste en onbewuste samen?

Je bewustzijn creëert een overtuiging waarvan het denkt dat het goed is, bijvoorbeeld: ‘ik moet alles perfect doen om kritiek of afwijzing te voorkomen’.

Je onderbewustzijn heeft de taak te bewijzen dat je overtuigingen kloppen. Hij doet dit door je te vertellen waar je op moet focussen. Het filtert alles en zorgt ervoor dat het enige wat je opvalt hetgeen is waar je zo van overtuigd bent, zoals bijvoorbeeld ‘zie je wel, ik heb het niet goed genoeg gedaan, ik moet nog beter mijn best doen’. Het laat je steeds weer bewijs zien van hetgeen je gelooft en het houdt elk bewijs van iets anders achter.

En het houdt dus ook bepaald gedrag in stand, zoals bijvoorbeeld perfectionisme. Overtuigingen zijn eigenlijk een soort filters of brillen die je de hele dag op hebt. Ons brein filtert alles in onze omgeving, alle situaties, alles wat om ons heen gebeurt op jouw eigen unieke manier. En als je deep down gelooft dat je niet goed genoeg bent of geen fouten mag maken, dan zul je daar keer op keer ook het bewijs van zien.

Je overtuigingen veranderen is de 1e stap om een echte verandering te kunnen realiseren. Een andere volgorde werkt niet, want het onbewuste zal bewijs blijven zoeken voor de overtuigingen die je hebt.

Veel mensen geloven dat ze iets of iemand van buiten nodig hebben om gelukkig te zijn. Het krijgen van een goede baan, geluk hebben en de loterij winnen of het ontmoeten van hun ware liefde. Het is eigenlijk net andersom. Wanneer je jouw overtuigingen verandert, verandert ook jouw werkelijkheid.

Echte verandering komt namelijk van binnenin. En als je je van binnenuit goed, tevreden en vol zelfvertrouwen voelt, dan maakt het niet uit wat een ander vindt en komt afwijzing niet meer zo hard binnen. De veilige basis zit dan in jou, waardoor je geen bevestiging van buitenaf meer nodig hebt en je je gewoon kunt ontspannen en doen waar je je goed bij voelt.

Belemmerend gedrag structureel veranderen

Waarom leg ik dit aan je uit? Omdat onze overtuigingen (het kritische stemmetje in je hoofd) heel veel impact hebben op hoe we ons voelen en gedragen. En als je die overtuigingen opruimt, voel je je structureel minder negatief en overprikkeld, omdat het kritische stemmetje afneemt en je structureel minder piekert en minder in je hoofd zit. Als dat stemmetje stil wordt, kun je eindelijk rust in je hoofd ervaren en komt er ruimte voor de dingen die je leuk vindt in plaats van de dingen die ‘moeten’.

Wil jij ook je belemmeringen en niet-helpende patronen structureel aanpakken en meer rust in je hoofd ervaren? Wil je meer energie en weer vertrouwen in jezelf ervaren? Neem dan gerust contact met mij op of plan een gratis en vrijblijvende kennismaking in via mijn online agenda. Want dit is voor jou ook mogelijk als je met een effectieve oplossing aan de slag gaan!

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl