Hoe je je geluk, succes en gezondheid ervaart is een direct resultaat van je overtuigingen, gedachten en emoties die vaak onbewust zijn. Ze beïnvloeden, vaak zonder dat je het door hebt, je oordeel en het beeld dat je van jezelf en de wereld om je heen hebt.

Hoe ontstaan overtuigingen?

Met name in onze eerste (jonge) jaren leren we de meeste overtuigingen van onze omgeving, denk aan je ouders/verzorgers, leraren of andere personen uit je nabije omgeving. Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je niet goed genoeg bent, dan zul je dit gaan geloven. Na die eerste jaren gaan we het gedrag dat we gezien hebben kopiëren en ons gedragen naar hetgeen we keer op keer te horen hebben gekregen.

Ook hebben we overtuigingen geleerd door ervaringen die we hebben gehad. Als we bij die ervaring plezier hebben gehad, staan we daar positief tegenover en zullen we dat blijven opzoeken. Als ons iets pijn of verdriet heeft gedaan, worden we daar angstig voor en gaan we het uit de weg om die pijn te voorkomen.

Uiteindelijk worden dit een soort automatische programma’s die we keer op keer gebruiken om onszelf te beschermen en pijn te voorkomen. Deze programma’s zijn vaak overtuigingen en omdat we deze overtuigingen vaak al zo lang hebben, hebben we soms niet eens meer door dat we ons laten leiden door die overtuigingen.

We hebben gemiddeld 60.000 gedachten per dag en het grootste deel van die gedachten zijn hetzelfde als de dag ervoor. Dat betekent dus dat we de gedachten die we hebben zich elke dag grotendeels herhalen. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 70% van die gedachten negatief is. En het is natuurlijk logisch dat als we zoveel negatieve gedachten hebben, dat dit impact heeft op hoe we ons voelen en hoe we de wereld zien en ervaren.

En als we onvoldoende bewust zijn van die overtuigingen, kunnen we ook niet bepalen of we het nog wel eens zijn met die overtuigingen of dat ze ons (onbewust) belemmeren. Dat kunnen allerlei overtuigingen zijn, zoals ‘dat lukt me toch niet’, ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘wat zullen anderen daar wel niet van denken’.

Deze gedachten zijn vaak onbewust en hebben zo zonder dat we het door hebben een enorme impact op ons energiepeil. Negatieve gedachten slurpen energie. Het goede nieuws is dat er een snelle, makkelijke en blijvende manier is om van deze negatieve gedachten(patronen) af te komen en om te zetten naar positieve overtuigingen, zonder dat dit je enorm veel tijd en moeite hoeft te kosten.

Overtuigingen en het onbewuste brein

Het bewuste en onbewuste brein werken op het vlak van overtuigingen samen en versterken elkaar. Geloof je dat je niet leuk bent of dat anderen jou niet leuk vinden? Dan zal je onderbewustzijn hier ook het bewijs voor vinden, omdat je onderbewustzijn de taak heeft te bewijzen dat je overtuigingen kloppen. Dus als je dan bijvoorbeeld een bekende tegenkomt die jou geen gedag zegt, zul je denken: ‘zie je wel, ik ben niet leuk genoeg, want ze zegt geen gedag’. Terwijl het natuurlijk ook zo kan zijn dat diegene jou niet gezien heeft. Omdat jij de overtuiging hebt dat je niet leuk bent, komt deze mogelijkheid niet in je op.

Stel dat je vaak denkt dat je pech hebt, ook dan zul je daar continu het bewijs van zien. Het onbewuste filtert alles en zorgt ervoor dat het enige wat je opvalt is dat je altijd pech hebt. Het laat je steeds weer bewijs zien van hetgeen je gelooft en het houdt elk bewijs van iets anders achter. Overtuigingen zijn eigenlijk een soort filters of brillen die je de hele dag op hebt. Ons brein filtert alles in onze omgeving, alle situaties, alles wat om ons heen gebeurt op jouw eigen unieke manier.

Een ander voorbeeld. Stel jezelf een vrouw voor die gelooft dat geld gelukkig maakt en stel jezelf een vrouw voor die gelooft dat geld slecht is. Wie heeft er gelijk? De kans is groot dat beide vrouwen bewijs zullen zien van hetgeen zij geloven, ondanks dat hun overtuigingen lijnrecht tegenover elkaar staan. Het onbewuste zal altijd bewijs zoeken voor de overtuigingen die je hebt. Daarom is het veranderen van je overtuigingen de eerste stap om een echte verandering te kunnen realiseren. Onze gedachten hebben een enorme impact op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Dus als je je negatieve gedachten verandert, ga je je echt anders voelen en gedragen.

Om een gedachte of overtuiging te veranderen, is het vaak niet genoeg om dit alleen met het bewuste deel van je brein te doen, omdat de overtuiging in je onbewuste zit. Je onbewuste zoekt namelijk automatisch bewijs voor de overtuigingen die je hebt. Als je een echte en blijvende verandering wilt, is het dus een must om de overtuiging in je onbewuste aan te pakken.

De Creatrix® methodiek is hier dé uitkomst voor. Deze methodiek zorgt er namelijk voor dat je de gedachte of overtuiging in je onbewuste aan kunt pakken en blijvend om kunt zetten in een positieve bekrachtiging. Zo pak je niet de symptomen, maar de oorzaak aan. En dat zorgt ervoor dat je écht een wezenlijk verschil ervaart, wat ook nog eens blijvend is!

Wil je meer weten over Creatrix® en wat het loslaten van belemmerende overtuigingen jou kan opleveren? Neem dan contact met mij op of plan een vrijblijvende kennismaking in via mijn online agenda.

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl