Zelfsabotage is iets wat ik vaak voorbij zie komen en wat eigenlijk enorm zonde is. Daarom heb ik deze blog geschreven. Want hoe meer je weet over zelfsabotage, hoe beter je jezelf hiervoor kunt behoeden.

Zelfsabotage kan ervoor zorgen dat je jezelf enorm dwars kunt zitten in het bereiken van je droomleven en de gelukkigste versie van jezelf. Terwijl je natuurlijk juist heel graag een droomleven wilt hebben en de gelukkigste versie van jezelf wilt zijn. Maar waarom saboteer je jezelf dan regelmatig wanneer je weet dat iets eigenlijk beter is om te laten of juist om wel te doen? Tegen beter weten in dus, of misschien nog scherper gezegd tegen alle hsp’ers; tegen beter voelen in.

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage kun je herkennen aan alles wat je doet om jezelf (onbewust) tegen te houden om het leven te creëren waar je eigenlijk naar verlangt. Ik zelf heb hier ook lange tijd last van gehad. Bij mij uitte zich dit vooral in uitdagingen uit de weg gaan, bepaalde stappen niet zetten (denk aan niet durven gaan voor een promotie of weinig initiatief nemen op werk om afwijzing uit de weg te gaan).

Andere voorbeelden van zelfsabotage zijn: op het punt staan om je baan op te zeggen waar je niet gelukkig van wordt, maar je het toch maar niet doet (bijvoorbeeld uit angst). Wanneer je een probleem maar niet aanpakt of die 20 cursussen en challenges maar niet doet die je al zo lang op de plank hebt liggen. Wanneer je zou gaan sporten maar het wederom verschuift naar morgen. Wanneer je lekker binnen je comfortzone blijft hangen, terwijl je jezelf beloofd hebt eruit te stappen. Wanneer je dat moeilijke en spannende gesprek maar blijft uitstellen. En zo zijn er nog tig voorbeelden te verzinnen, die je misschien ook wel zult herkennen.

Om je zelfsabotage te kunnen doorbreken, helpt het om te begrijpen waarom je jezelf saboteert. Dit heeft met de werking van je brein te maken.

Waarom saboteer je jezelf?

Waarom saboteer je jezelf tegen beter weten in? Dat komt omdat je geregeerd wordt door je onderbewuste. Ons gedrag wordt voor maar liefst 95% gestuurd door onze overtuigingen en gewoonten die in ons onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. En jouw onderbewuste is er niet om jou gelukkig te maken. Jouw onderbewuste is er om je veilig en in leven te houden. Jouw onderbewuste houdt ervan om dingen bij hetzelfde, bij het oude te houden. En of dat nou negatieve patronen zijn waar je eigenlijk ongelukkig van wordt of blijft, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat die oude patronen bewezen hebben ‘veilig’ te zijn en dus zal je onderbewuste de boel proberen te saboteren zodra het vindt dat er ‘gevaar’ dreigt. Als je dan ook nog hooggevoelig bent, waardoor dingen je nog meer en dieper raken, dan kan de innerlijke saboteur in jou nog sterker en hardnekkiger aanwezig zijn. Het is dan eigenlijk geen wonder dat je een abonnement hebt op belemmerende patronen die je klein houden, zoals uitstelgedrag.

We houden onszelf vaak voor de gek door te denken dat we wel degelijk bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en verandering, want we lezen boeken, doen cursussen en maken allerlei voornemens. Maar zolang je de belemmerende overtuigingen en negatieve patronen die in je onderbewuste liggen niet aanpakt, zijn de veranderingen die je doormaakt oppervlakkig en maar tijdelijk. En het is relatief makkelijk om maar te blijven lezen, leren en absorberen in plaats van echt in actie te komen. Want in actie komen, dat is waar de winst te behalen valt en de echte transformatie begint.

Hoe kun je stoppen met jezelf saboteren?

Wanneer je iets in je leven wilt veranderen of een bepaald doel voor ogen hebt, hoe zorg je er dan voor dat je stopt met jezelf saboteren?

Allereerst moet je iets natuurlijk echt heel graag willen en er voor de volle 100% voor gaan.
Daarnaast moet het je een beetje pijn doen, of dat nou in de vorm van geld, energie of tijd is. Dat zorgt er ook voor dat je er harder aan trekt, dat je er meer moeite voor gaat doen, want het kost je geld, tijd en energie.
Ten derde moet je een kraakhelder doel voor ogen hebben en daar het liefst een tijdslimiet aan geven. Schrijf het op en visualiseer/lees dat doel zo vaak mogelijk, maar minstens 1x per dag.
Bedenk en schrijf op wat het je kost als je innerlijke saboteur de boel weer overneemt; hoe voel je je dan, wat heb je dan niet of kan je dan niet?
Maak een plan voor de momenten dat je in de zelfsabotage schiet, bedenk wat je kunt doen om daar niet aan toe te geven.
Neem verantwoording: vertel aan mensen om je heen wat je exacte doel en tijdsplanning is of regel een ‘buddy’.
De belangrijkste: als je begrijpt hoe je onderbewuste werkt en je dus onderkent welke enorme impact het op je heeft, dan weet je dat je het probleem bij de wortel aan moet pakken en het een must is om je belemmeringen en negatieve patronen in je onderbewuste te veranderen. Alleen zo creëer je blijvende verandering.
Een methode die dat ontzettend snel, simpel en effectief doet, is de methodiek waar ik mee werk, Creatrix®. Wanneer je deelneemt aan mijn Creatrix® doorbraakprogramma, dan krijg je inzicht in emoties en overtuigingen die jou blokkeren. Vervolgens pakken we de belemmerende overtuigingen en pijnlijke emoties bij de kern aan, zodat je je belemmerende gedrag dan WEL kunt doorbreken. Door de diepgaande transformerende werking van het proces, vervang je je negatieve ballast door je eigen positieve levenslessen. Zodat je kunt stoppen met het saboteren van jezelf en je eindelijk het pad kunt bewandelen van je droomleven.

Ben jij er klaar voor om je zelfsabotage een halt toe te roepen?

Maak dan nu meteen een afspraak in mijn online agenda voor een gratis en vrijblijvende kennismakingssessie, voordat je innerlijke saboteur je weer bang maakt en belemmert om deze 1e stap te zetten. We weten allemaal wat er gebeurt met dingen die je ‘later nog wel doet’. 😉

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl