Daar lees je van alles over in dit blog. Wil je liever luisteren in plaats van lezen? Ga dan naar mijn podcast over dit onderwerp.

Een van de grootste mythes voor vrouwen om succesvol te zijn, is om dat volgens de ‘standaard’ manier te doen die ons overal wordt geleerd.

In onze huidige maatschappij word je geleerd dat succes voortkomt uit acties die je consequent doet. Zo simpel is het blijkbaar. Doe gewoon wat nodig is en als je genoeg doet, dan komt het succes.

Niets is minder waar. Want als je een vrouw bent en gaat focussen op doelen en op het consequent nastreven ervan, is de kans groot dat dit zorgt voor bepaalde emoties en kun je je juist snel gestrest en overweldigd voelen. En stress en druk zorgen juist niet voor succes. Dat stoot succes juist af.

Je focus en de stress die je daardoor kunt ervaren, heeft ook een biologische oorzaak. Er zijn namelijk niet alleen verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein, maar er zitten ook verschillen in de retinacellen in onze ogen. 

De verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen hebben een andere focus dan vrouwen en dat komt doordat mannen andere retinacellen in hun ooglenzen hebben dan vrouwen. En dat heeft een impact op je blik en op hoe je de wereld ziet. Mannen hebben daardoor een ‘weidse’ blik. Vroeger had dit bijvoorbeeld als voordeel dat mannen daardoor goed konden jagen en hun tribe konden beschermen, omdat ze met hun weidse blik gevaar van ver aan zagen komen.

De focus van vrouwen is juist heel erg gedetailleerd door de retinacellen die vrouwen in hun ooglenzen hebben.

Het voordeel daarvan is dat zij daardoor de kleinste verschillen opmerken, bijvoorbeeld in het gezicht van hun kindje, waardoor ze ‘snel’ weten wat hun kindje nodig heeft. Het zorgt er ook voor dat vrouwen vaak wel die sokken op de grond zien liggen en mannen niet ;-).

De focus die je hebt, heeft ook nog andere gevolgen. Want de focus van mannen is gelinkt aan het parasympathische zenuwstelsel. En dat zenuwstelsel zorgt ervoor dat je in rust bent. Dat je makkelijk regelmatig kunt ontspannen. Terwijl bij vrouwen de retinacellen juist gelinkt zijn aan het sympathische zenuwstelsel, dat altijd alert is.

Dat herken je misschien ook wel. Dat je altijd ‘aan’ staat. Dat er 20 tabs in je brein open staan met alles wat je ‘moet’ doen. Alles wat je voor werk moet doen, dat er nog een bloemetje gekocht moet worden, dat de kinderen nieuwe kleren nodig hebben, dat de was gedaan moet worden en dat je nog moet mediteren voor je rust 😂.

Je bent altijd bezig, altijd alert en doet je best om niks te vergeten. En dat heeft natuurlijk impact op je stresslevel, waardoor het juist zo belangrijk is om voldoende ontspantijd in te plannen en die ook echt te nemen, omdat dit niet ‘automatisch’ gebeurt in ons systeem.

Mannen kunnen hier vaak ‘beter’ mee omgaan. Als zij hun to do lijst niet af hebben gekregen, verplaatsen ze de to do’s naar de volgende dag zonder zich daar schuldig of onzeker over te voelen. Zonder zichzelf af te branden. Hij zet ze gewoon op de lijst voor morgen.

Bij vrouwen gaat dit meestal anders. Als vrouw verbinden we namelijk alles wat we doen aan emoties. En onze emoties bepalen hoe we tot actie overgaan. Als de acties die we doen ons iets negatiefs laten voelen en als het komt van een manier van MOETEN, dan zorgt dit er vaak voor dat we (onszelf) gaan saboteren.

Omdat het ons teveel stress en druk geeft en het ons overweldigd laat voelen, gaan we dit uit de weg door uit te stellen of excuses te bedenken waarom we iets niet hoeven doen.

Of je zet juist door en gaat de acties doen vanuit discipline en doe je het met hangen en wurgen. En dat zal niet aantrekken wat je wilt, omdat het komt vanuit forceren, controleren en pushen in plaats vanuit plezier en flow. Als je een succesvol eindresultaat wilt boeken is het belangrijk om het vanuit plezier en vertrouwen te doen.

Je hebt als vrouw dus een andere manier nodig om succesvol te zijn en op een fijne manier je werk te doen of te ondernemen.

De standaard manier (die voor vrouwen niet werkt)

De standaard manier die ons geleerd is op school en die onze hele maatschappij ademt is:
1. doen > 2. bereiken > 3. zijn.

Dus je moet eerst van alles ‘doen’ om iets te ‘bereiken’ om vervolgens gelukkig/geslaagd/succesvol te ‘zijn’. Natuurlijk is het ‘zijn’ (oftewel het succes) voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere definitie van succes.

De één voelt zich succesvol als ze veel vrije tijd heeft, een ander voelt zich succesvol als ze een goedlopend bedrijf heeft en weer een ander voelt zich succesvol als ze een hele goede moeder is voor haar kinderen.

Deze standaard manier werkt voor mannen heel goed. Mannen stellen een doel en gaan daar in een zo recht mogelijke lijn op af door consequent actie te ondernemen en zo dat doel te bereiken.

Voor vrouwen werkt dit niet. Omdat wij een heel ander systeem hebben, kan dit voor ons juist averechts werken. Als je op deze manier gaat werken, doelen gaat stellen waar je aan moet voldoen en daar alleen nog maar op gaat focussen, komen we al heel gauw in een soort hyperfocus terecht. En dat zorgt voor stress en overweldigd en overprikkeld voelen. En dat kan weer emoties en gedachten triggeren als ‘oh jee, dit voelt niet goed, kan ik het wel?’

Als je te lang in die stress-stand zit, heeft dat allerlei gevolgen, zoals niet meer goed kunnen slapen, veel piekeren, niet meer kunnen ontspannen en een kort lontje hebben. En doordat je veel stress ervaart, voel je dat dit niet goed voor je is, waardoor je gaat uitstellen om de stress weer te verminderen.

En als je dan gaat uitstellen ga je jezelf weer aanvallen met gedachten als ‘weer niet gelukt, ik moet gedisciplineerd zijn en doorzetten en harder mijn best doen’. En dan kom je in een spiraal terecht die voor langdurige stress zorgt, waarin je juist niet wilt zitten en waarin je juist niet succesvol gaat zijn.

De manier die voor vrouwen wel werkt

Wat heb je dan wel nodig?

Een andere volgorde! Zo simpel kan het zijn. Het gaat om deze volgorde:

1. zijn > 2. doen > 3. bereiken.
Als je als vrouw succesvol wilt zijn, is het belangrijk om eerst te ‘zijn’. En wat bedoel ik met ‘zijn’?

Het is belangrijk dat je je eerst zelfverzekerd voelt, zelfvertrouwen voelt, plezier voelt, tevredenheid voelt en je goed voelt over jezelf. Dus zelfverzekerd ‘zijn’, gelukkig ‘zijn’, tevreden ‘zijn’. Vooral goed in je vel zitten en van daaruit gaan doen. En dan kun je heel veel bereiken. Dan kun je dat succes bereiken. Dan kom je niet in de negatieve spiraal terecht.

Dat herken je misschien ook wel. Op de dagen dat jij je goed voelt in je vel, zijn de dagen waarop je super productief bent en alles lukt. Dat je echt vanuit flow aan het werk bent en successen boekt.

En dat is precies de reden waarom ik met Creatrix® werk. Omdat je met Creatrix heel gericht kunt werken aan wat jouw succes belemmert. Wat vaak onzekerheden, twijfels en angsten zijn die jou in de weg zitten en ervoor zorgen dat je je (nog) niet goed, zelfverzekerd en tevreden voelt.

Dus op het moment dat je deze belemmeringen en onzekerheden aanpakt, maak je de weg vrij om vanuit flow te gaan werken. Vanuit rust en plezier en vertrouwen werken. Waardoor je vervolgens ook de juiste acties durft te ‘doen’ en daardoor makkelijker succes kunt ‘bereiken’ zonder gestrest of overweldigd te raken.

Het begint met jou als ‘kern’. En daar ligt ook de veelgemaakte fout van vrouwen. Dat ze zichzelf niet op de 1e plaats zetten. Terwijl je succes juist komt als je jezelf wel op de 1e plaats zet. Want het succes begint bij jou. Eerst zelf schoon schip maken en je belemmeringen opruimen. Daarna is succes pas mogelijk. Want jij bent de pilaar waar je succes op gedragen kan worden.

Dus als jij er klaar voor bent om jezelf steeds vaker op de 1e plaats te gaan zetten, plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in via mijn online agenda. Dan vertel ik je er alles over, zodat je een goed beeld krijgt wat er voor jou mogelijk is. Dat is namelijk vaak veel meer dan je denkt (ik spreek uit ervaring ;-)).

Contact

Wil je meer weten over Creatrix®? Wil jij je ook voorgoed van je belemmeringen, oud zeer en niet-helpende patronen bevrijden en de voordelen van het 1:1 Creatrix® doorbraakprogramma ervaren? Plan een gratis en vrijblijvende kennismakingscall in via mijn online agenda. Voel je welkom, ik ontmoet je graag!

Ook voor andere vragen nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen:

Tel: +31 (0)6 – 519 305 81
E-mail: josien@josienhannema.nl